Povodom pregovora o minimalnoj ceni rada koji su u toku, organizacije potpisnice Deklaracije o plati za život obratiće se javnosti u ponedeljak, 12. septembra, u 11 časova u Medija centru. Ovom prilikom ćemo još jednom uputiti poruku Vladi Republike Srbije i Socijalno-ekonomskom savetu da je najavljeno povećanje minimalne zarade za 2023. godinu daleko od dovoljnog da isprati rastuće troškove života i omogući radnicima i radnicama izlazak iz siromaštva.

Govore:

Mario Reljanović, Centar za dostojanstven rad

Sarita Bradaš, Fondacija Centar za demokratiju

Marko Aksentijević, Ministarstvo prostora

Andrijana Kocić, Alternativni centar za devojke

Razgovor će voditi Vladimir Simović, Centar za politike emancipacije.

Najavljeno povećanje od 14%, uz povećanje neoporezivog dela zarade, nije dovoljna niti adekvatna mera u situaciji u kakvoj se naše društvo danas nalazi. Minimalne zarade moraju ispratiti realne troškove života i radnicima i radnicama obezbediti dostojanstven život.

Deklaracija o plati za život potpisana je juna ove godine od strane tri sindikalne centrale, UGS “Nezavisnost”, Savez samostalnih sindikata Srbije i USS “Sloga”, kao i 18 udruženja građana: Centar za politike emancipacije, Centar za dostojanstven rad, Fondacija Centar za demokratiju, Socijaldemokratski klub, Ministarstvo prostora, Centar za održivi razvoj Srbije, Zajedničko – Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, Alternativni centar za devojke, Ženska platforma za razvoj Srbije, Centar modernih veština, Liceulice, ASTRA, Centar za istraživanje javnih politika, ROZA – Udruženje za radna prava žena, Rekonstrukcija ženski fond, FemPlaz. Deklaracija o plati za život je prvi korak u stvaranju široke koalicije koja će se boriti za bolji životni standard svih radnica i radnika u Srbiji.

Više informacija o Deklaraciji možete pronaći klikom OVDE >>>